Anasayfa > Diğer, Kitap, Serzeniş Köşesi > Cemil Meriç – “Bü Ülkede Yaşanmaz !”

Cemil Meriç – “Bü Ülkede Yaşanmaz !”

Salı, 28 Tem 2015 Yorum ekle Yorumlara git

Nicedir aklımda Cemil Meriç‘in 50 yıl önce söyleyip de hâla geçerli olan serzenişleri. Jurnal‘i okurken bu üllkede yaşanmazcılara çıkıştığı benzer iki paragrafa daha rastladım. Bir araya getirivereyim dedim;

1974 yılında yayımlanan Bu Ülke kitabından;

Her dudakta aynı rezil şikâyet: Yaşanmaz bu memlekette! Neden? Efendilerimizi rahatsız eden bu toz bulutu, bu lâğım kokusu, bu insan ve makine uğultusu mu? Hayır. Onlar Türkiye’nin insanından şikâyetçi. İnsanından yani kendilerinden. Aynaya tahammülleri yok. Vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını yaşanmazlaştıranlardır.

Şu satırlar da Jurnal‘den. 6 Ağustos 1963…

Kulakları tırmalayan aynı şikayet: bu memlekette yaşanmaz. Doğru! Kapitalizm, Bizans’ın canım havasını fabrika bacaları, egzoslar, genzi ve ciğerleri kemiren murdar kokularla yaşanmaz hale getirdi. Ama efendilerimizi tedirgin eden bu lağım kokusu, bu kıyamet gününü hatırlatan insan ve makina uğultusu, bu toz, bu sinek değil ki. Onlar İstanbul’un insanından şikayetçi. İstanbul’un insanından yani kendilerinden. Aynaya tahammülleri yok. Bu memlekette yaşanmaz diyenin yüzüne tüküresim geliyor.

Türkiye’yi yaşanmaz bulanlar, Türkiye’yi yaşanmazlaştıranlardır. Yani aydınlar, karaborsacılar… Bir kelimeyle tesadüfün başlarına bir ikbal tacı veya imtiyaz miğferi oturttuğu şuursuz ve mesuliyetsiz herifler. Çağdaşlarına küfredince yükseldiklerini, günahlarından kurtulacaklarını vehmeden bir alay hergele…”

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Pazar, 16 Ağu 2015 18:32 | #1

    Bu konuda yazacam bişeyler ben de. Gına geldi artık.
    Şu bir gerçek ki memleket hakikaten yaşanmaz halde. Bunu da yapan sığınmacı suriyeliler falan da değil yani bizatihi öz türkler sen, ben, o, bu, şu…
    Balkondan çöp atanlar, elinde facebookla yolun karşısına geçenler, aldığı maaş karşılığı yapması gereken işi yapmak için rüşvet isteyen memurlar vs.
    Liste uzun yazıcam alayını kamuoyu ile paylaşacam itin götüne sokucam hepsini.

  2. Burak
    Cumartesi, 08 Ağu 2020 09:29 | #2

    @Hüsnü
    sen sözü hiç anlamazsın, aynaya bakmaya tahammülün yok galiba “hal ile örnek olmak” tabirini, hakikatini duymadın mı? örnek olacak, ona yaraşır nesil yetiştireceksin. Gına geldi demek acizlerin işidir.

  3. Berlin
    Pazar, 02 Nis 2023 10:36 | #3

    Bu ülkey yaşanmaz kılanlar her dönem bir iki yeni söylemleri şikayetleri aynı. Arap alevi Esed 41 yıldır pkk’yı besler görmek istemez 40 bin şehidimizin katilleri ile kolkola gezer sandık kardeşliği yapar ama ülkesinde katliama uğramış pkk piclerin emrine verilmiş bir milyona yakın öldürülmüş mehmetciğe bir kurşun atmamış sunii suriyeliye çemkirir. Pkk yanlıları sahil de denize girer, nargilesini höpürterdir, elektiriği kacak kulanır, en güzel evlerde oturur, vergi kacırır onu sırtında meclise taşır suçlu ama utanmaz….çok seyler söylerim de..itin götüne soksan lbgtli’yim der

  1. Henüz geri bağlantı yok