Anasayfa > Serzeniş Köşesi > Bir Şarj Aletinin Düşündürdükleri

Bir Şarj Aletinin Düşündürdükleri

Cumartesi, 23 Kas 2013 Yorum ekle Yorumlara git

Ne kadar üstün bir teknoloji olabilir ki bir şarj aleti diyerekten ucuz bir şarj aleti aldım. Çok kullanamadan bozuldu. Denk geldi herhal dedim. Aynı fikirdeydim hala. “Bu kadar basit bir alet için çok para ödemek gereksiz” diyordum. Gittim, değiştirdim bir başka ucuz şarj aleti ile. Hiç kullanamadım. Zira prize tutunamayıp ikide bir düşmesi şöyle dursun şarj bile etmiyordu kendisi. Üçüncü sefere, artık biraz da sinirlenerek, paraya kıyıp Samsung’un kendi şarj aletlerinden aldım bir tane. Sorun yok, temiz, bir şarj aleti için şık bile hatta.

Aslında bu gibi durumlarda insan bilişsel çelişkiyi(davranış-tutum ve düşünce arasında çelişki durumu) ortadan kaldırmak için dışsal gerekçeye sığınarak “çok para verdik ama değdi, çok iyiymiş meğer” filan gibi cümleler söyler. Söylemiyorum. Ahan da şu teoriyi savunuyorum;

Acaba Samsung, Apple veya Sony gibi markalar bu kadar kalitesiz, bu kadar bozulmaya meyilli aksesuarları üreten fason şirketler kuruyor veya hiç değilse gizliden gizliye destek sağlıyor olabilirler mi ? Böylece çok büyük oranlarda kar edecekleri markalı aksesuarlarının şanı yücelir, cazibesi artar. Ve o çabuk bozulan, kalitesiz ve markasız şeylerin kötü ünvanı aslında halk gazetesindeki “hiç düşünme, paraya kıy orjinalini al” söylemlerini beslerler.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Henüz yorum yok.
  1. Henüz geri bağlantı yok