Anasayfa > Eclipse, Java Teknolojileri > Eclipse Performans İpuçları

Eclipse Performans İpuçları

Cuma, 16 Kas 2012 Yorum ekle Yorumlara git

Oldukça fazla sayıda sınıfın bulunduğu bir projeyi açtığımda ortaya çıktı yavaşlık sorunu. Neydi bu ayarlar, ne değildi yahu derken Google yolları gözüktü yine. Tabi bir de malum, arama sonuçlarını ayıklamak. Eclipse’in çalışmasını ve açılışını hızlandırmak için genel kabul gören bu bir kaç maddeyi derleyip, toplayayım dedim. Aslında bir dolu blogda benzer bilgiler mevcut ya, olsun. Hem baktım da site film bloğu olup çıkacak yakında, bir iki teknik dokunuş yapayım madem…

eclipse.ini Önerileri

Önce şunu söyleyeyim ki, bu dosyada yapılan değişiklikler Eclipse açılışında hata alınmasına sebep olabilir. Bu yüzden önce bir yedek almak lazım.

Başlangıç parametrelerinin bulunduğu bu dosya Eclipse’in kurulu olduğu dizinde bulunur. Bu parametrelere verilebilecek değerler bilgisayarın donanım özelliklerine göre değişir.

  • -XX:PermSize ve -XX:MaxPermSize : Bu parametreler Eclipse’in kullanacağı JVM’in Perm Space hafıza alanının başlangıç sınırını ve üst sınırını belirliyor. Perm Space demişken, bu alan sınıf ve metot tanımlarının, bilgilerinin (sınıflardan oluşturulan objelerin değil!) tutulduğu hafıza alanı. Dolayısıyla çok fazla sınıf bulunan bir “workspace” de yaşanabilecek Out of Memory : perm gen space error türü hafıza sorunlarını gidermede faydası olabilir.
  • -Xms ve -Xmx : Bu parametreler Eclipse’in kullanacağı JVM’in temel hafıza alanı olan Heap Space değerlerinin başlangıç sınırını ve üst sınırını belirliyor. Örnek olarak 4GB RAM bulunan bir bilgisayarda bu değer 1024’e kadar çıkarılabilir. Eclipse -Xms’de belirtildiği kadar hafıza ile çalışmaya başlıyor ve gerektiğinde bu değeri -Xmx’e kadar arttırıyor. Bu arada, Eclipse’in gereken durumlarda kullandığı hafızayı arttırması işi maliyetli olabileceğinden, bu iki değerin birbirine olabildiğince yakın olmasında fayda olduğu söyleniyor.
  • -Xverfiy:none : Bu parametre ile Eclipse’e, “açılırken yüklediğin .class dosyalarını doğrulama işlemine(validation) tabi tutma” şeklinde bir ayar verilebilir. Ki bu da açılış hızına olumlu etki yapar.

Eclipse’in Açılış ve Çalışma Hızını Arttırabilecek Diğer Öneriler

  • Window->Preferences->Validation menüsünden gerekli olmadığını düşündüğümüz validator‘leri devre dışı bırakmak
  • Window->Preferences->General->Editors->Spelling menüsünden çok da gerekli olmadığını düşündüğümüz Spell Check‘leri kapatmak
  • -Window->Preferences->General->Startup and Shutdown menüsünden Eclipse açılırken başlatılmasına gerek olmadığını düşündüğümüz eklentileri devre dışı bırakmak

Etkisinin yukarıdakiler kadar olması beklenmese de bunların dışında ; Kullanılmayan projeleri devre dışı bırakmak, kullanılmayan görüntüleme pencerelerini ve perspektifleri kapatmak, ve elbette Eclipse’in güncel versiyonlarını kullanmak yapılabilecekler arasında.

Tabi bir de paraya kıyıp bilgisayarın RAM’i arttırılabilir, para var huzur var arkadaş…

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Henüz yorum yok.
  1. Henüz geri bağlantı yok