Anasayfa > Serzeniş Köşesi > Elveda Ya Festival-i Ramazan !

Elveda Ya Festival-i Ramazan !

Pazar, 04 Ağu 2013 Yorum ekle Yorumlara git

Haftalar önce başlayan haberlerden, tanıtımlardan ve reklamlardan da anlaşılacağı üzere bu Ramazan da tam bir “festival” havasında geçecektir !

Geçtiğimiz sene Diyanet İşleri Başkanı Ramazan’ın festival ayı olmadığı, bambaşka bir havasının olduğu, olması gerektiğini söyleyen bir iki kelam ettiğinde “işte bunun gibi bir cümleydi rahatsızlığımı dillendirecek” şey demiştim.

An itibariyle sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan Ramazan’ı da kendimize benzetmiş, çağımıza uydurmuş bulunuyoruz. Çalsın davullar, biriksin kuponlar, başlasın konserler, kurulsun ziyafetler! Ve şu ezan da okunsun artık !

Bütün reklam kampanyalarının Ramazan’ın manevi gücüne sırtını dayamış yavşak halini mi,

Ramazan ayının ait olduğu dinin alenen ve katiyetle yasak ettiği faizi ve faizli kredilerini “Ramazan kredisi” adıyla sunmaktan ve pazarlamaktan, bu durumun mantıksal bir çelişki taşıdığı çok açık olsa da bundan zerre geri durmayan gözü dönmüş, aklı durmuş bankalarımızı mı,

Menülerini alabildiğine şişirerek ve “fix” leyerek durumdan vazife çıkaran, fırsatçılığın dik alasını yapan restoranlarımızı mı,

Eyüb‘ün, Sultanahmet‘in ve hatta maalesef artık Süleymaniye‘nin de o yüce duruşlarını, o tarih ile yoğrulmuş kudretli manevi havalarını ve mekanlarını bir şölene, bir geziye, bir mesireye, bir eğlenceliğe dönüştüren hallerimizi mi,

Bütün anlattıkları menkıbecilikten öteye gitmeyen, ve bunları da Yeşilçam melodramları tadında ağlak ağlak anlatan, adeta bir “reality show” yapan hocalarımızı mı(Evet Nihat Hatipoğlu, evet Ömer Döngeloğlu filan),

Ramazan’ı ticaret kafasından başka bir kafa ile düşünemeyen esnafımızı, tüccarımızı mı söyleyeyim…

Ne söyleyeyim ki. Çok öyle uzun uzadıya yazıp dökesim yok. Bu durumun müslüman bir bünyede nasıl bir rahatsızlık oluşturduğu veya en azından oluşturması gerektiği ve Ramazan’ın “ruh iklimi” ile nasıl bir tezat oluşturduğu kanımca bir his meselesidir. Tıpkı bir şiir gibi. Aklın çok da anlayamayacağı, itirazlar getireceği, rasyonel veriler ile ortaya dökmenin rasyonel akla rasyonel gelmeyeceği aşikar.

FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail
  1. Pazar, 04 Ağu 2013 12:35 | #1

    Ağlaya yalvara dua ederken kameranın kendisini çektiğini görünce angut gibi sırıtıp cep telefonuyla eşi dostu arayan embesil bir cemaatin Ramazan’ı bu kadar oluyor yavrum

  2. Ouzan
    Pazartesi, 05 Ağu 2013 07:36 | #2

    Çok güzek tercüme olmuş, ağzına sağlık.

    Garanti bankası ATM’sinin önünden geçerken, ramazanî atmosferden faydalanmak isteyen adilerin “kredi başvurusu” için yazdığı cümle mide bulandırıcıydı : “Ne olursan ol, gel”

    Turizm cenneti olmana rağmen, fiyatlarda gram indirim yapmayan tatilcilerin, -ki bunlar koşun gelin, muhafazakarlara tatil mekanı açtık diyen tipler- normalde günlüğü aile başı 80 lirayı geçmeyen pansiyona Ramazan’da “kişi başı” 100 lira biçmesi de bu örneklerden. Klima yok, sineklik yok bu arada oda da.

    İslami otele fiyat sorduğumda bana yaptığı muamele de en az garantiye verdiğim tepkiyi hakeder. Konuşma metni:

    O: Yeriniz var mı bayrama?
    Görevli: Tabii, 2 odamız kaldı.
    O: Geceliği 5 kişi için ne kadara denk geliyor?
    G: Kişi başı 100’den 600
    O: Bi indirim yapar mısınız?
    G: Hani madem 5 kişisiniz, odalar da 3’er kişilik 2 oda. Sizden 6 kişi yerine 5 kişilik fiyat alalım.
    O: ?1!?1?!!?’R??RGE?GRGErgrg

    Edirne’ye gidip dayımı ziyaret ederim, oh mis. Gelenek bu değil mi zaten, neyin peşindeyim?

  3. Pazartesi, 05 Ağu 2013 20:08 | #3

    @Ouzan
    Bak bunu görmemiştim. “Ne olursan ol gel” ne yahu. Hakikaten tiksindirici

  4. selim
    Salı, 08 Eki 2013 19:54 | #4

    Yazını daha evvelden okuma bahtiyarlığına nail olmuştum. Asabi ve nüktedan halet-i ruhiye terkibini haiz olduğun esnada yazdığın, güldürü ihtiva eden, hakiki tespitlerde bulunmuşsun. ” ” Elveda ya Festival-i Ramazan ” başlığı harikulade olmuş.
    Bir misal de ben vereyim ;
    Müslüman parası ile müslüman kanı akıtan siyonist coca cola firmasının yaptığı ramazan reklamları bile tüylerimi ürperteceği sıra katil olduklarını hatırlıyorum. Ramazanın maneviyatından istifade eden tacirlerin bilhassa bankaların, bizimle istihza ettiklerini de söylemek gerek. Hem de alenen.
    Sahil kasabasına yerleşme fikrim gün geçtikçe haklılığımı pekiştiriyo. 🙂
    Bu arada ecnebi kelime kullanımını azaltsan iyi olur. Bu fikirleri haiz bir kişi ecnebi kelimeler kullanmaktan imtina eder . Misal ; melodram yerine dokanaklı yada acıklı sahne, rasyonel yerine akılcı yada ölçülü kelimelerini kullanmanı tavsiye ederim.

  5. selim
    Salı, 08 Eki 2013 20:02 | #5

    Bu arada illede tv seyredeceğim olmadı radyo dinlemem lazım diyen, ramazan-ı şerifi samimi olarak ihya etmek isteyen arkadaşlara lalegül fm dinlemeyi tavsiye ederim.

  1. Henüz geri bağlantı yok